Katarina Pribićević: Moć podataka

U okviru ISTRAŽIVAČKOG modula edukativnog programa AcademIAA, budući lideri u oblasti komunikacija imaju prilike da upoznaju vrednost i izazove savremene istraživačke prakse, njenu funkcionalnost i mogućnosti. Katarina Pribićević, direktor strateškog planiranja u agenciji McCann Beograd, održala je radionicu pod nazivom “Kreativna upotreba podataka”.

“Imala sam ideju da se pozabavim legendama i čestim stereotipima u oblasti istraživanja, preispitivanjem istih i otkrivanjem nekih novih mogućnosti koje nam posedovanje podataka može pružiti”, rekla je Katarina i istakla nekoliko uvreženih stereotipa koje je predstavila polaznicima AcademIAA programa.

LEGENDA 1.

“Funkcija istraživanja u kreativnoj agenciji”

ISTINA: Danas ispred sebe više nemamo dvodimenzionalnu sliku osoba kojima se obraćamo, već kompletna ljudska bića koja žive život ponajviše van sveta našeg Brenda, a unutar svojih zajednica (prijatelja, kolega, komšiluka, kluba za koji navijaju, kafića u koji izlaze itd.). Mi se njima ne obraćamo, već sa njima nastojimo da se povežemo.

U tom kontekstu, vanstandardne, kvalitativne i posebno kreirane istraživačke studije predstavljaju izuzetno dobar instrument i veliku pomoć kreativi, koja nastoji da nađe odgovor na pitanje “KO je zaista taj čovek? Da li poznajem nekoga takvog?…”

LEGENDA 2.

„PODACI I KREATIVNOST NE IDU ZAJEDNO“ ili „Podaci uništavaju magiju kreative“

ISTINA: Danas postoji tako mnogo primera koji govore upravo suprotno, a neke od njih možemo pronaći čak i među najnagrađivanijim kampanjama i ovogodišnjim Kanskim pobednicima, gde su podaci bili upravo ono što je doprinelo kreiranju magije.

LEGENDA 3.

“KOMPANIJE DANAS RASPOLAŽU OGROMNIM KOLIČINAMA PODATAKA KOJE NEMAJU NIKAKVU VREDNOST”

ISTINA: Pitanje nije ‘imamo li podatke’, već ‘Šta sa njima MI možemo uraditi?’ Nekada su podaci suvoparna vodilja ili podrška poslovnim odlukama, a ponekad sredstvo da nešto saopštite ili čak vrlo konkretno nekoga angažujete.

Ovakva vrednost istraživačkih i drugih podataka, razmatra se i danas, a posebno je inspirisala projekte koji sada imaju svoju kategoriju na Festivalu u Kanu. Jedan od najozbiljnijih projekata ove godine, koji može poslužiti kao inspiracija i agencijma i klijentima je primer koji dolazi iz Ekvadora i njihovog Zavoda za statistiku.

Tekst je objavljen na: http://marketingmreza.rs/moc-podataka

I&F McCann Grupa jedan je od vodećih komunikacionih sistema koji 20 godina uspešno posluje u 12 zemlja jugo istočne Evrope i nordijske regije. Naš posvećen tim čini 600 talentovanih profesionalaca, koji svakodnevno sarađuju na integraciji marketinških kampanja, promotivnih aktivnosti, organizaciji događaja, dizajnu, planiranju i zakupu medijskog prostora, PR, produkciji, komunikaciji u oblasti zdravstva, kreiranju TV sadržaja,kao i na svim formama digitalnog marketinga. Agencije koje posluju u okviru I&F McCann Grupe deo su McCann Worldgroup (www.mccannworldgroup.com),jedne od najvećih svetskih agencijskih mreža,osnovane 1902.godine koja posluje u više od 120 zemalja sveta, i u vlasništvu je Interpublic Group (IPG) (www.interpublic.com) sa sedištem u Njujorku.