Intervju Srđana Šapera za portal “Media Marketing”, 06. maj 2013. godine

Srđan Šaper: Marketinško tržište bivše Jugoslavije - tržište sa malo novca, malo domaćih brendova i mnogo entuzijazma .

Vodeći stručnjaci u oblasti tržišnih komunikacija, brandinga i brand menadžmenta okupiće se 14. juna u Sarajevu na trećoj Branding konferenciji koju organizira komunikacijska agencija Via Media. Jedan od ovogodišnjih učesnika panel diskusije «Ko su pravi fajeteri», je zasigurno jedan od najznačajnijih regionalnih lidera i kretora trendova, Srđan Šaper. Na panelu će, uz ostale sagovornike, govoriti o tome u kojem pravcu ide budućnost advertising agencija, da li su ideje novac ili smeće koje završi u košu, razumijemo li potrebe kupaca, govorit će o etici, pravilima i konkurenciji među agencijama. Očekuje nas uzbudljiva panel diskusija sa iskustvom kako internacionalni brandovi vode lokalne priče, o ROI – povratu investicije u tržište i kupce.

Srđan Šaper, predsjednik upravnog odbora McCann Grupe Srbija, profesionalac bogatog iskustva, uistinu ima šta za podjeliti sa svima koji žele čuti više o globalnim i regionalnim trendovima u oglašavanju, medijima i komunikacijama.

Rođen je u Beogradu, studirao medicinu, a završio Fakultet dramskih umetnosti, smjer filmska i tv režija. Bavi se advertisingom od 1984. godine. Prije tridesetak godina bio je jedan od Idola, kasnije redatelj, kompozitor, novinar, radio voditelj, glumac i slično. U životu je bio i free lancer, a od 1995. godine vlasnik i direktor agencije. Prije osnivanja agencije McCann Erickson, radio je kao kreativni direktor i producent za agencije SM Delo, Borba, Ogilvy & Mather, Saatchi & Saatchi i Idols & Friends. Voli reći da nikada nije imao šefa. Bavio se i političkim marketingom, pisao poeziju i bio kreativni direktor mnogobrojnih reklamnih kampanja. Raduje ga jutro na moru, a san mu je “da se sve dogovorimo”. Na dvoboj bi izazvao samog sebe, jer vjeruje da bi obojica promašili. Otkrio nam je da su napolitanke nešto bez čega ne može. Razgovarali smo sa Srđanom i pokušali dobiti odgovore na neka pitanja, na koja ne odgovara često, kako bi ga upoznali s neke druge strane.

Postigli ste uspjeh u više životnih sfera, vrstan ste marketinški stručnjak, osnivač i predsjednik McCann Grupe, kreator uspješnih političkih kampanja, humanista, popularan muzičar… Koji su sastojci recepta za uspjeh?
Sastojci recepta za uspeh su pre svega znatiželja da se rade i završe različite stvari. Treba imati malo sreće, biti na pravom mestu u pravom trenutku i, na kraju, možda i najvažnije, svaki problem, koji čovek vidi na tom putu, mora da doživi kao izazov, da odluči da ga reši i pronađe najbolje rešenje za njega.

Vaš profesionalni život imao je neobičan tok. Studirali ste medicinu, a završili Fakultet dramskih umjetnosti, bavili ste se muzikom i politikom, a završili u marketingu. Zašto baš u marketingu?
Zato što je marketing najmanji zajednički imenitelj za sve stvari koje ste pomenuli. Ljudi koji žele da se bave svakom od njih po malo, na kraju izaberu da se bave marketingom koji najviše omogućava da kreativnost dođe do izražaja.

Bili ste član popularnog banda Idoli iz osamdesetih. Da li postoji poveznica između advertisinga i albuma “Odbrana i posljednji dani”?
Ne verujem da postoji takva veza, osim ako je veza to što je i za jedno i za drugo potrebna kreativnost i da se u njoj nađe smisao onoga što čovek radi.

Šta mislite, da li ste bolji muzičar ili marketing stručnjak?
Nisam se školovao ni za jedno ni za drugo. Oboje sam razvijao kroz rad i mislim da sam i u jednoj i u drugoj oblasti dokazao da je rad najvažniji za postizanje uspeha. Talenat nije presudan ☺.

Kako biste u tri riječi opisali marketinško tržište bivše Jugoslavije?
Opisao bih ga u tri proste rečenice. Tržište sa malo novca. Malo domaćih brendova. Mnogo entuzijazma.

Koji vam je uspjeh McCanna najdraži i što je bilo ključno za njega?
Izdvojio bih to što smo uspeli da McCann bude najpoznatiji marketinški brend u Srbiji i u zemljama gde poslujemo. Ključno za to je da se uvek trudimo da mislimo out of the box.

Po vama, koji je to najveći bosanskohercegovački brand?
Rekao bih da je to bosanska sevdalinka, ali mislim da će to tek vreme pokazati.

Branding konferencija?
Brending konferencija je nužna za naš region. Ako hoćemo nešto da značimo u Evropi i u svetu, moramo ozbiljno da poradimo na tome da stvaramo brendove i od proizvoda i od našeg regiona, ali i od sebe samih.

I za kraj, možete li nam otkriti kako se Spiridon Kopicl, lik kojeg ste odlično odglumili u filmu “Davitelj protiv davitelja”, snašao u tranziciji?
Spiridon se dosta razlikuje od mene jer je on od malena znao šta hoće, ali mislim da je u tranziciji pronašao nove izazove za sebe.


Izvor: Media Marketing

Marketinšku agenciju “McCann Beograd” 1997. godine osnovao je Srđan Šaper. Agencija “McCann Beograd” pruža ceo spektar kreativnih usluga i deo je „McCann Grupe”, jednog od najvećih komunikacijskih sistema u jugoistočnoj Evropi, koji posluje u osam zemalja: Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Hrvatska, Slovenija i Bugarska. “McCann Grupa” ima preko 150 nagrada osvojenih na domaćim i međunarodnim festivalima i jedina je kompanija sa ovih prostora koja je osvojila dva kanska lava na najznačajnijem svetskom advertajzing festivalu u Kanu. “Zlatnog lava“ 2009. godine osvojila je agencija “McCann Skoplje”, a 2011. godine „Bronzanog lava“ dobila je agencija “McCann Beograd”. Sve agencije, članice “McCann Grupe”, kao deo najveće svetske komunikacione grupacije „McCann Worldgroup“, svojim kvalitetom i načinom rada, klijentima pružaju najbolje međunarodno iskustvo i vrhunsku lokalnu ekspertizu iz oblasti komunikacija.