Razgovarali smo o trendovima: #Digital2016

Regionalnu konferenciju o telekomunikacijama i medijima, #Digital 2016, otvorili su Denis Keefe, ambasador Velike Britanije u Beogradu i Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu, podelivši svoje gledište vezano za upotrebu digitalnih kanala. #Digital 2016 okuplja renomirane stručnjake, predstavnike agencija, kompanija oglašivača i medija, i predstavlja dobru priliku za razmenu iskustva i primera iz prakse u oblasti digitalnih komunikacija. Tokom prvog dana na panelima je bilo reči o izazovima za tržišta oglašavanja, bankarskih usluga, produkcije video sadržaja i zaštite autorskih prava.

Naše kolege Marinela Kvapil, kreativni producent TV produkcije Adrenalin i Vedran Vereš, Client Service Director agencija UM Zagreb i UM Ljubljana, učestvovale su u panelu Who Will Kill The Reality Star?, na kome su razmatrani trendovi u proizvodnji kreativnih televizijskih formata. Jedna od tema bila je i sve rasprostranjenija pojava, da gledaoci komentarišu neki video sadržaj na društvenim mrežama dok ga gledaju na TV-u ili računaru. “Second screen kao fenomen raste, posebno među mlađim gledaocima, a televizije se prilagođavaju tako što razvijaju taj segment korisničkog iskustva i dodatno podstiču interakciju sa gledaocima”, istakao je Vedran.

Sa njim se složila i Marinela, i dodala: “Najmlađa publika konzumira video sadržaje na internetu i prevashodno je orijentisana na YouTube, što je čini najtežom za dosezanje putem klasičnih televizijskih formata”. Sa promenom ponašanja i potreba potrošača, menjaju se pravila uspešnog advertajzinga. O tome kako će tržište oglašavanja izgledati sledeće godine bilo je govora na panelu Money Never Sleeps, koji je otvorila naša koleginica Danka Trbojević, Account Director agencije DRIVE. Danka je predstavila neke od trendova sa ovogodišnjeg YouTube Executive Summit-a za Centralnu i Istočnu Evropu, među kojima su upotreba virtuelne realnosti i 360° videa, ali i analiza pažnje i emocija gledaoca tumačenjem facijalnih ekspresija, što je jedna od novijih usluga agencije DRIVE.

Drugi dan konferencije posvećen je primeni lokalno adaptiranih TV formata, ulozi medija u izborima u SAD i drugim temama koje su u regionu aktuelne.

I&F McCann Grupa jedan je od vodećih komunikacionih sistema koji 20 godina uspešno posluje u 12 zemlja jugo istočne Evrope i nordijske regije. Naš posvećen tim čini 600 talentovanih profesionalaca, koji svakodnevno sarađuju na integraciji marketinških kampanja, promotivnih aktivnosti, organizaciji događaja, dizajnu, planiranju i zakupu medijskog prostora, PR, produkciji, komunikaciji u oblasti zdravstva, kreiranju TV sadržaja,kao i na svim formama digitalnog marketinga. Agencije koje posluju u okviru I&F McCann Grupe deo su McCann Worldgroup (www.mccannworldgroup.com),jedne od najvećih svetskih agencijskih mreža,osnovane 1902.godine koja posluje u više od 120 zemalja sveta, i u vlasništvu je Interpublic Group (IPG) (www.interpublic.com) sa sedištem u Njujorku.