Da li volite svoj posao?

Strateški planiranje  podrazumeva jasno definisane ciljeve, duboko razumevanje potrošača/korisnika kojima se obraćamo i pronalaženja načina kako da dopremo do njih.

Piše Marija Stošić, Senior Crative Planner agencije McCann Beograd

Marija Stošić, Senior Crative Planner agencije McCann Beograd

Kako se osećate kada vam ujutru zazvoni alarm na mobilnom? Kako se osećate dok proveravate da li vam je lice obrijano dovoljno glatko za korporativne standarde? Kako se osećate dok premeravate dužinu suknje, visinu potpetice, dok vozite dete u vrtić, na putu ka četiri  zida između kojih ćete provesti narednih 8, 9, 10, 12 sati pa tako sledećih 10, 20, 30, 40 godina?

Da li volite svoj posao? Da li ga volite toliko da uopšte ne razmišljate o promeni? Ukoliko je odgovor potvrdan – svaka čast! Pripadate jednom jedinom procentu zaposlenih u Srbiji.

A možda ste, ipak, među čak trećinom ispitanika u istraživanju koje je sproveo naš klijent, Poslovi.infostud.com, koja oseća duboko nezadovoljstvo svojim radnim mestom. Ako ste deo ove grupe, velika je šansa  da imate između 5 i 10 godina radnog iskustva, da radite posao koji je naizgled solidan, ali vas ne ispunjava, da osećate strah od brojke 750 000 - što je broj nezaposlenih u Srbiji, da vas plaši šansa da ćete postati broj 750 001.

Umesto da se svojom kampanjom još jednom obrati onima koji traže prvi posao, naš klijent odabrao je ove druge, zaposlene, a tiho nezadovoljne... Jer je Poslovi.infostud.com, kao vodeći sajt za zapošljavanje u Srbiji, mesto gde se može pronaći ne samo prvo ili novo, već i bolje radno mesto.  

Pred nama je bio veliki izazov: kako u zemlji sa toliko nezaposlenih govoriti o nezadovoljstvu poslom?

Strateški put vodio je preko jasno definisanih ciljeva, dubokog razumevanja ljudi kojima se obraćamo i pronalaženja načina kako da dopremo do njih. Razumeli smo da razgovaramo sa onima koji strahuju od rizika, od goreg, od neizvesnosti... I da je ključni insajt o njima zapravo insajt o čitavom našem društvu. Jer posle decenija hoda po ivici jame i jedne krize za drugom, vodimo se geslom: Treba biti srećan sa onim što imaš.

Ćuti, pusti. Ne talasaj.
Zamisli da i ovo izgubiš.
Sedi di si, ni za di si nisi.

A oni bi nešto drugačije i bolje, iako blokirani strahom, opštom apatijom i očekivanjima društva ništa ne preduzimaju po tom pitanju.

Tokom razmatranja kako da im se obratimo, pronašli smo finu stratešku nijansu koja će ih iznenaditi i nasmejati, ali i probuditi: sajt za zapošljavanje će ih savetovati kako da prežive posao koji mrze! Dajući ljudima duhovite, pomalo apsurdne i provokativne savete, inspirisaćemo ih da se suoče sa svojom svakodnevicom i izaberu da ulože energiju u promenu i pronalaženje posla koji će voleti...

Neobičan strateški pristup zahtevao je i neobičnu egzekuciju:

I? Šta smo postigli?

Elektronska knjiga preuzeta je više od 10 000 puta, naša dva videa imala su više od 60 000 pregleda. Doprli smo do velikog broja ljudi, o kampanji se pričalo, osvajili  smo  nagrade... Ali, najvažnije, na samom Poslovi.infostud.com sajtu broj prijava kandidata sa 5 godina radnog iskustva i visokim obrazovanjem porastao je za 37,5% u odnosu na period pre kampanje!  Drugačiji pristup doneo je, dakle, odlične rezultate.

A vi? Kako se osećate kada vam ujutru zazvoni alarm? Da li volite svoj posao?

Ili možda već koristite neki od naših saveta za preživljavanje istog?

Tekst je objavljen na portalu Marketing Mreža

"I&F McCann Grupa" jedna je od vodećih komunikacijskih mreža u Jugoistočnoj Evropi uspešno posluje u osam zemlja: Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Hrvatskoj, Sloveniji i Bugarskoj. Međunarodnim, regionalnim i lokalnim klijentima pruža najkvalitetnija strateška i kreativna rešenja za razvoj brendova, kroz sve kanale komunikacije. Agencije koje posluju u okviru "I&F McCann Grupe" deo su "McCann Worldgroup" (www.mccannworldgroup.com), jedne od najvećih međunarodnih mreža, koja danas posluje u više od 120 zemalja sveta, sa tradicijom dugom čak 111 godina, koja posluje u sastavu "Interpublic Group of Companies" (www.interpublic.com), najstarije američke multinacionalne komunikacijske korporacije, sa sedištem u Njujorku.