Počinje jedno epsko putovanje

U toku su poslednje pripreme za 51. Bitef. Otvara ga belgijski pozorišni umetnik Jan Fabr i to samo svojim glasom, ne izlazeći na scenu Sava Centra, jer je insistirao da se niko ne pojavljuje pre ansambla njegove predstave "Olimp", kojom i počinje ovogodišnji festival.

Predstave sa rekordno dugim trajanjem obeležiće ovogodišnji Bitef festival. Festival otvara Olimp, predstava koja traje 24 sata, a pre nje, 22. septembra, kao uvod u festival, prikazuje se Kvizula, koja traje nešto kraće - šest sati. Akcenat glavnog programa je na pozorištu nemačkog govornog područja.

"Nekad se pitam da li ja uopšte moram da odlazim u pozorišta u Nemačkoj, jer sve najbolje iz nemačkog pozorišta dospe u Beograd i može da se vidi i na našim pozornicama. Ja sam u Beogradu već dve godine, i za to vreme sam imao prilike da pogledam nastupe i Maksim Gorki teatra i mnogih drugih izuzetno značajnih pozorišta. Ove godine na Bitefu ću sigurno pogledati Talija teatar iz Hamburga i jedan fantastičan komad koji se zasniva na tematici aktuelnih odnosa, a sve po priči Orhana Pamuka", kaže ambasador Nemačke Aksel Ditman.

Slogan ovogodišnjeg Bitefa je Epic trip, a prema rečima umetničkog direktora festivala Ivana Medenice, ove godine nas očekuje radikalno, političko i cinično pozorište. "I kada smo moj saradnik na programu Filip Vujošević i ja smišljali slogan za ovogodišnji Bitef, zapravo nam je možda uz Fabrovu predstavu, predstava Ersana Montaga bila ključni argument da nazovemo ovogodišnji Bitef Epic trip. I zašto je Epic i zašto je Trip, videćete kada budete videli predstavu", rekao je Medenica.

Bitefu se kao sponzor pridružuje i I&F McCann grupa. "Bitef je, pored toga što je simbol Beograda, za mene uvek bio i simbol neke energije koja ovde postoji i koja može da poveže određene stvari. Kad je nastao povezivao je istok i zapad, i mislim da i danas može da poveže neke niti koje su možda u ovom trenutki razvezane, i da ponovo Beograd učini centrom sveta, ili makar našeg dela sveta, ili makar onog sveta koji je u nama", rekao je Srđan Šaper iz McCann grupe.

U okviru pratećeg programa festivala organizuju se i tribine, Bitef polifonija, Bitef biblioteka, a ove godine neće biti programa Bitef na filmu, umesto toga organizuje se tribina posvećena dometima tog programa.

Originalni članak objavljen je na linku:http://rs.n1info.com/a315014/Vesti/Kultura/Poslednje-pripreme-za-Bitef.html

I&F McCann Grupa jedan je od vodećih komunikacionih sistema koji 20 godina uspešno posluje u 12 zemlja jugo istočne Evrope i nordijske regije. Naš posvećen tim čini 600 talentovanih profesionalaca, koji svakodnevno sarađuju na integraciji marketinških kampanja, promotivnih aktivnosti, organizaciji događaja, dizajnu, planiranju i zakupu medijskog prostora, PR, produkciji, komunikaciji u oblasti zdravstva, kreiranju TV sadržaja,kao i na svim formama digitalnog marketinga. Agencije koje posluju u okviru I&F McCann Grupe deo su McCann Worldgroup (www.mccannworldgroup.com),jedne od najvećih svetskih agencijskih mreža,osnovane 1902.godine koja posluje u više od 120 zemalja sveta, i u vlasništvu je Interpublic Group (IPG) (www.interpublic.com) sa sedištem u Njujorku.