Mekenza

Predstavljamo MEKENZU, prostor kompanije I&F McCann Grupa koji se nalazi na poslednjem spratu zgrade na Terazijama

Na čelu tima koji je osmislio koncept prostora i realizovao ga zajedno sa mladim beogradskim arhitektom Ivanom Grčićem, bila je Lidija Milovanović, Associate Creative Director u I&F McCann Beograd.

Radni prostor već odavno nije samo skup običnih kancelarijskih stolova, stolica i računara. On predstavlja bitan faktor za stvaranje radne atmosfere, pogotovo kad je u pitanju kreativna industrija. Tendencija stvaranja inspirativnog i zanimljivog okruženja već godinama postoji u kompaniji I&F McCann Grupa, kako u osmišljavanju samih kancelarija, tako i kad se radi o zajedničkom višenamenskom prostoru.

Mekenza

Na poslednjem spratu zgrade na Terazijama, sa pogledom na grad, nalazi se prostor namenjen pauzama za ručak ili kafu, neformalnim sastancima, prezentacijama i druženju – Mekenza.

Kako bi prostor bio što zanimljiviji i prijatniji za zaposlene i njihove goste, dizajn i osmišljavanje prostora poveren je onima koji su u tome najbolji – kreativcima agencije McCann Beograd.

Na čelu tima bila je Lidija Milovanović, Associate Creative Director, koja je osmislila koncept prostora i realizovala ga zajedno sa mladim beogradskim arhitektom Ivanom Grčićem.

Mekenza

Mekenza je zamišljena i kao izložbeni prostor – prvi koji je predstavio svoje radove bio je Nikola Puzigaća, poznati mladi ilustrator, koji je odnedavno i član McCann kreativnog tima.

Da li mislite da organizacija i dizajn radnog okruženja utiču na atmosferu, motivaciju, pa i rezultate u radu zaposlenih?

Lidija Milovanović, Associate Creative Director, McCann Beograd

Lidija Milovanović: Prošlo je vreme minimalnih neinspirativnih kancelarija u kojima je akcenat bio na jednostavnoj funkcionalnosti. Živimo u vremenu otvorenih i kreativnih prostora čiji je cilj da pozitivno utiču na rad zaposlenih. Veliki deo svog vremena oni provode upravo na radnom mestu. Od njih se očekuje da budu produktivni i inovativni, a za to je neophodno da su zadovoljni i inspirisani.

Mekenza

Zajedno sa saradnicima dizajnirali ste zanimljivo i inspirativno okruženje za sebe i svoje kolege. Da li verujete da se trend kreativnih i "people-friendly" radnih prostora koji promivišu svetske kompanije, na primer Google, polako prenosi i kod nas?

Mekenza

Lidija Milovanović: Poznat je primer Google-a kod koga je nivo opuštenosti korporacijske kulture na izuzetno visokom nivou. Poslovni prostor pre svega ima za cilj da pozitivno utiče na svoje zaposlene, ali takođe i da predstavlja kompaniju na pravi način. Da odiše energijom koja će klijentu uliti poverenje i sigurnost. Ohrabrujuća činjenica je da sve veći broj domaćih kompanija postaje svestan prednosti koja se postiže ovakvim načinom razmišljanja.

Mekenza

Šta vas je u dizajnerskom smislu najviše inspirisalo za osmišljavanje višenamenskog zajedničkog prostora?

Lidija Milovanović: Krenula sam od potrebe da se prostor oplemeni, učini bliskijim i toplijim. Inspirišu me ograničenja i to smatram izazovom. Pokušala sam da postignem ravnotežu kojom bih pomirila različite namene za koje je ovaj prostor predviđen, od ručavanja do internih žurki, od "brainstorming-a" do neformalnih i formalnih sastanaka.

Mekenza

Studirali ste arhitekturu. Da li to utiče na vaš rad u advertajzingu i kako?

Lidija Milovanović: Arhitektonska osnova na kojoj se gradio moj dizajnerski i advertajzing život meni je jako zanimljiva. Ona je sveprisutna i daje mi jačinu, racionalnost, tačnost. Volim način na koji se u meni prepliće sloboda dizajnera i fokusiranost arhitekte.

Mekenza najviše podseća na neki moderni kafić, kafeteriju. Da li ste namerno želeli da deo radnog prostora pretvorite u neformalan kutak gde će ljudi skoro pa zaboraviti da su na radnom mestu?

Lidija Milovanović: Volimo da smišljamo ideje uz kafu. Ne možemo baš uvek da odemo u svoj omiljeni kafić, pa smo zato kafić "doveli" kod nas!

Poseban pečat dizajnu daju radovi vaših kolega dizajnera zaposlenih u agenciji McCann Beograd – šta je tajna zanimljivih "dezena" koje možemo da vidimo u Mekenzi?

Lidija Milovanović: Priča koja se krije iza tih ilustracija u potpunosti se naslonila na koncept samog prostora. Sve su nastale u momentima slobodnog vremena, kada misli odlutaju, a ono nesvesno izlazi na papir.

Mekenza

Mekenza ima jedinstven pogled na Terazije i gotovo ceo Beograd. Vidite li u tome neku simboliku?

Lidija Milovanović: Lokacija Mekenze je stvarno posebna. Izuzetan je osećaj izdvojenosti koji imate. Možete da se osamite, opustite, ili pak da provedete predivno konstruktivno vreme sa kolegama. Nalik je instant izletu iznad oblaka, iznad Terazija!

Mekenza

Vest je objavljena na portalu Designed.rs

"I&F McCann Grupa" jedna je od vodećih komunikacijskih mreža u Jugoistočnoj Evropi uspešno posluje u osam zemlja: Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Hrvatskoj, Sloveniji i Bugarskoj. Međunarodnim, regionalnim i lokalnim klijentima pruža najkvalitetnija strateška i kreativna rešenja za razvoj brendova, kroz sve kanale komunikacije. Agencije koje posluju u okviru "I&F McCann Grupe" deo su "McCann Worldgroup" (www.mccannworldgroup.com), jedne od najvećih međunarodnih mreža, koja danas posluje u više od 120 zemalja sveta, sa tradicijom dugom čak 111 godina, koja posluje u sastavu "Interpublic Group of Companies" (www.interpublic.com), najstarije američke multinacionalne komunikacijske korporacije, sa sedištem u Njujorku.