Kakve su navike potrošača, korisnika društvenih mreža?

Prilikom istraživanja novih proizvoda na internetu primarni osećaj potrošača u Srbiji u tom momentu je "očekivanje" (18 odsto) , dok je "zaintrigiranost" najjače osećanje u tom trenutku za potrošače u Bugarskoj (35 odsto), BiH (29), Hrvatskoj (20) i Makedoniji (27 odsto).

To pokazuju rezultati devetog po redu godišnjeg istraživanja o navikama korisnika društvenih medija - Wave, koje je sprovela globalna agencijska mreža UM.

Tokom istraživanja novog proizvoda, potrošači u BiH (21 procenat), u Bugarskoj (22), Makedoniji (18) i u Srbiji (17 odsto) u tom momentu najviše ima potrebu da "nauči nešto novo", dok je u Hrvatskoj potreba da se "ostane u toku" (20 odsto) primarna dok se istražuje novi proizvod, navodi se u saopštenju te agencijske mreže.

Kada ti isti potrošači odu u nedeljnu kupovinu, njihova primarna emocija je "dosada" u BiH (24 odsto) i "opuštenost" u Bugarskoj (15), Hrvatskoj (20), Makedoniji (30) i Srbiji (27 odsto) - što je veoma različito stanje emocija koje brendovi treba da iskoriste.

Njihova najveća potreba u tom trenutku jeste da "ostanu u toku" (u Hrvatskoj, Srbiji i BiH) ili "da se zabave" (u Bugarskoj i Mekadoniji).

Ove potrebe se najbolje udovoljavaju pomoću kanala društvenih medija, koje skoro 60 odsto potrošača širom regiona vidi kao medije koji služe da "ostaneš u toku" ili da se "zabaviš".

Istraživanje je dalo jasnu poruku - pažnja potrošača je sve kraća i od vitalnog je značaja za sve koji rade u industriji komunikacija i oglašavanja da razumeju koji su životni trenuci kada brend može da bude relevantan potrošačima i koje su emotivne potrebe potrošača baš u tom trenutku, navode iz agencijske mreže UM.

U suprotnom, kako dodaju, marketinške kuće neće uspeti da ostvare dublji odnos sa svojim korisnicima.

Pokrivajući uzorak od preko 52.000 ispitanika u 78 zemalja sveta, istraživanje Wave 9: Značenje momenata, izgrađeno je na desetogodišnjem globalnom praćenju korisnika društvenih medija.

Ove godine, istraživanje predstavlja ponašanje onlajn potrošača koji su ostvarili čak 60 milijardi korisničkih interakcija. Wave 9 je identifikovao na stotine momenata u ljudskim životima kada brendovi iz različitih kategorija imaju mogućnost da postanu relevantni, od porodičnih do poslovnih, od svakodnevnih do posebnih prilika.

Ključni uvid koji je studija pružila jeste da su danas očekivanja potrošača od brendova na najvišem nivou ikada.

Prema ovogodišnjem izveštaju, 85 odsto potrošača, na svetskom nivou, koristi instant poruke da bi bili u kontaktu sa porodicom i prijateljima u svakom trenutku - a za uzvrat očekuju da dobiju odgovor, gotovo odmah.

Ta urgentnost je dovela do uspeha brendova koji pomažu potrošačima da žive u trenutku, kao što su Uber i Lyft, Deliveroo i JustEat isporučioci hrane; brz pristup sadržaju putem platformi Netflix i Spotify; kao i brze isporuke sa Amazon Prime.

Istražujući kakve interakcije potrošači žele da imaju sa brendovima, Wave 9 je pokazao da je želja za sadržajem koji je vredan deljenja porasla za 15 odsto na globalnom nivou, dok je želja za pristupom najnovijim vestima o proizvodima pala za 13 procenata, navodi se u saopštenju agencijske mreže.

Tekst je objavljen na: http://www.blic.rs/vesti/drustvo/kakve-su-navike-potrosaca-korisnika-drustvenih-mreza/ghs656w

I&F McCann Grupa jedan je od vodećih komunikacionih sistema koji 20 godina uspešno posluje u 12 zemlja jugo istočne Evrope i nordijske regije. Naš posvećen tim čini 600 talentovanih profesionalaca, koji svakodnevno sarađuju na integraciji marketinških kampanja, promotivnih aktivnosti, organizaciji događaja, dizajnu, planiranju i zakupu medijskog prostora, PR, produkciji, komunikaciji u oblasti zdravstva, kreiranju TV sadržaja,kao i na svim formama digitalnog marketinga. Agencije koje posluju u okviru I&F McCann Grupe deo su McCann Worldgroup (www.mccannworldgroup.com),jedne od najvećih svetskih agencijskih mreža,osnovane 1902.godine koja posluje u više od 120 zemalja sveta, i u vlasništvu je Interpublic Group (IPG) (www.interpublic.com) sa sedištem u Njujorku.