Istina o mladima: Generacija nespremna na bunt

Mladi u Srbiji nisu buntovnici, potrebno ih je pokrenuti, žele da menjaju svet, ali ne znaju kako, žele da putuju, ambiciozni su, tolerantni, a roditelji su im najveći uzori - zaključci su istraživanja "Istina o mladima" koje je danas predstavljeno.
Istraživanje koje je prošle godine sprovela agencija Maken truth sentral, pokazuje da generacija koju stariji doživljavaju kao nezainteresovanu za sve, kojoj su informacije dostupne na "klik" na mobilnom telefonu, koja želi sve sad i odmah, ipak smatra da su materijalne stvari prolazne i da je važnije doživeti nego imati. 

"Prema studiji sprovedenoj na reprezentativnom uzorku od 16 do 29 godina, 35 procenata mladih u budućnosti želi da putuje svetom, dok samo 16 odsto njih želi da bude bogato", izjavila je psiholog i menadžerka za analitiku i razvoj u agenciji Maken Željka Mićić u Ustanovi kulture "Parobrod". 

Opšti je utisak da mladi ne žele da budu poznati, već uspešni, zato i jesu ambiciozni, a čak 76 odsto njih bi volelo da ima sopstvenu firmu. 

Istraživanje pokazuje da mlade u Srbiji ne zanima politika, sem ukoliko bi od toga imali korist, i čak polovina omladine kaže da bi se zbog zaposlenja učlanilo u neku političku stranku. 

Za razliku od njihovih roditelja, ova generacija nije spremna na revoluciju i bunt - oni žele da menjaju svet, ali ne znaju kako i potrebno ih je pokrenuti i podstaći. 

Rezultati prošlogodišnjeg istraživanja, u odnosu na ono iz 2011. godine, pokazuju da je omladina u Srbiji postala tolerantnija po mnogim pitanjima, ali trećina ipak ne bi bila u vezi ili braku s nekim druge vere ili boje kože. 

Štaviše, uprkos naglašenoj potrebi za srodnom dušom, trećina se oseća komotno da se nikada ne uda ili oženi, a malo više od polovine smatra da žena ima pravo da sama odluči da li će biti domaćica ili stvarati karijeru 

Iako znaju ko je koja poznata ličnost i cene ih zbog lične žrtve koju su podnele na putu do cilja, mladi za uzore ipak pre biraju svoje roditelje, koji su se odricali u njihovu korist, pa bi zato voleli u budućnosti da im pomognu i upravo tako bi voleli da ih društvo pamti - kao nekog ko je brinuo o porodici i prijateljima. 

Mladi se ne obaziru na opšte mišljenje javnosti kakvo plasiraju mediji, jer je njima bitno da ljudi iz njihovog mikrosveta znaju kakvi su.

Tekst je objavljen na: www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2016&mm=05&dd=27&nav_id=1136672

 

"I&F McCann Grupa" jedna je od vodećih komunikacijskih mreža u Jugoistočnoj Evropi uspešno posluje u osam zemlja: Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Hrvatskoj, Sloveniji i Bugarskoj. Međunarodnim, regionalnim i lokalnim klijentima pruža najkvalitetnija strateška i kreativna rešenja za razvoj brendova, kroz sve kanale komunikacije. Agencije koje posluju u okviru "I&F McCann Grupe" deo su "McCann Worldgroup" (www.mccannworldgroup.com), jedne od najvećih međunarodnih mreža, koja danas posluje u više od 120 zemalja sveta, sa tradicijom dugom čak 111 godina, koja posluje u sastavu "Interpublic Group of Companies" (www.interpublic.com), najstarije američke multinacionalne komunikacijske korporacije, sa sedištem u Njujorku.